Den bästa ergonomiska musen

Oavsett om du sitter flera timmar framför en dator varje dag eller om du bara sitter ner då och då för att kolla dina mejl, är sannolikheten att du får musarm, eller andra problem väldigt stor. Att hitta den bästa ergonomiska datormusen för din personliga situation kommer definitivt att hjälpa förmildra dessa problem. Alla aktiviteter som kräver repetitiva handrörelser och onaturliga handpositioner för med sig risk att orsaka inflammation på handens känsliga delar och långvariga skador så som artros och musarm.

Även fast dessa problem kan förhindras genom att stretcha, massera handen och låta musklerna fila, är det lika viktigt att du har ett ergonomiskt kontor, men i synnerhet en ergonomisk mus. Människor som just nu upplever dessa problem som vi nyss nämnde samt dem som vill förhindra att dessa problem inträffar har hamnat rätt, för det första du bör ta tag i är att köpa en ergonomisk datormus.

Den bästa ergonomiska musen är bara ett klick bort

När du letar efter den bästa ergonomiska datormusen för dina särskilda behov, är det viktigt att tänka på vad exakt det är du ska använda datormusen till. Är det gaming? Photoshop? Generellt arbete? Eller någon slags blandning? Aktuella hand- och handledsproblem, budget och utrymme på skrivbordet är även viktiga saker att tänka på.

Hur hittar man den bästa modellen på ergonomiska datormöss?

För majoriteten av användare, kommer en ergonomisk mus som liknar en vanlig datormus i både formfaktor och användning vara enklast att justera sig vid och enklast att bli van vid. Fördelen med ergonomisk datormöss har en tendens att bli starkare när formfaktorn bli mer och mer annorlunda från vanliga datormöss. Men om bekanthet och månganvändning är vad du siktar på, bör du leta efter en design som har det bästa av två världar.

Den bästa ergonomiska musen kommer att ha en form som låter handen placeras naturligt över musen yta istället för att kräva att handflatan riktas nedåt samt bakåt mot användaren, detta kommer att minska trycket på handleden. En design som erbjuder olika typer av greppområden för användarens tummar kan även tillföra många ergonomiska fördelar. Du bör även leta efter traditionella egenskaper så som skrollhjul som är enkla att komma åt med minimal ansträngning.

Den bästa ergonomiska musen: Logitech MX Master 3

Den bästa ergonomiska musen: Logitech MX Master 3

USB-C Uppladdningsbar

En 4000 DPI mörkfältssensor tillåter denna ergonomiska mus att fungera på alla olika typer av ytor, inklusive glas.

Bäst i test
Den bästa ergonomiska musen: Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3 är den bästa ergonomiska musen overall tack vare dess bekväma hybriddesign, flexibilitet samt flera produktiva funktioner.

Logitech MX Master 3 är den bästa ergonomiska musen overall tack vare dess bekväma hybriddesign, flexibilitet samt flera produktiva funktioner. Dess batteriliv räcker i upp till 70 dagar på en enda laddning och erbjuder runt tre timmars användning från en enda minut av laddning. Ett dedikerat tumhjul och kontroller erbjuder bättre flexibilitet medans den inte kräver mycket handrörelser eller ansträngning. Du kan para ihop den med tre olika enheter via Bluetooth. Den har en horisontell design, så dess mål är erbjuda bäst möjliga ergonomi med det vanliga du gillar med datormöss. Om du har svåra handproblem bör du dock hålla dig till vertikala datormöss.

Hur man hittar en gamingmus för perfekt precision och hastighet

Utöver ergonomiska datormustillbehör, är gamingmöss annorlunda från vanliga datormöss eftersom de faktiskt har egenskaper inom bekvämlighet, precision och hastighet.

När du väljer en ergonomisk datormus är det inte ovanligt att hitta typer som har fler olika programmerbara knappar som låter användaren anpassa funktioner och tryck utefter precis vad de vill. Den här utökade funktionaliteten är riktigt smart och är inget du hittar bland vanliga eller så kallade traditionella datormöss. Snabbhet, låg latens och trådlöshet är viktiga saker att leta efter när du försöker hitta den bästa ergonomiska gamingmusen. För användare som verkligen vill anpassa utseendet på hela sin setup, bör verkligen även leta efter en ergonomisk datormus vars design och lysen passar in med allt annat du äger.

Bäst ergonomisk gamingmus: Razer Basilisk Ultimate

TRÅDLÖSA VALET
Razer Basilisk Ultimate

Basilisk Ultimate är den bästa trådlösa gamingmusen tack vare dess bekväma form, välplacerade knappar, optiska switchar och grymma batteri.

Byggd för att vara snabb

Dess 11 programmerbara knappar låter dig tilldela komplicerade markos och andra åtgärder via programvaran Razer Synapse.

Den här ergonomiska datormusen från Razer kombinerar extremt låg latens samt med snabba mekaniska switchar för att erbjuda användare en ruskigt snabb och bekväm spelupplevelse. Batteriet erbjuder upp till 100 timmar kontinuerlig användning tillsammans med en användarvänlig dockningsstation och löstagbar kabel. RGB-ljus runt hela musen får den även att se riktigt snygg ut. Musens passform är även mycket bra så den är perfekt för dig som oroar dig över att utveckla karpaltunnelsyndrom.

Se även vår recension av: Razer Basilisk X Hyperspeed

En vertikal mus är bra för dig med artrit, eller för dig som vill förhindra att du får det

Artrit är en sjukdom som är lika jobbig som den är vanlig, den börjar oftast med repetitive rörelse (t.ex. från kontorsarbete med tangentbord eller mus). Den bästa ergonomiska musen för dig med artrit (eller du som vill förhindra artrit) kommer att låta dig ha dina fingrar, hand och handled i en position som förminskar tryck på leder, och därmed minska sannolikheten att dina leder sveller upp eller liknande. Om dessa problem inte behandlas kan de leda till musarm (karpaltunnelsyndrom).

När du letar efter en ergonomisk för artrit, välj en vertikal modell som låter handen och handleden hamna i en naturlig position, medans lillfingret är närmre skrivbordsytan. Om du gör detta så vrids lederna och ligamenten mindre och trycket minskar på underarmen och handleden, du använder även mindre muskelstyrka på så sätt. Leta efter en modell som även har ett tumstöd, detta hjälper dig bibehålla en neutral viloposition.

Bäst vertikal mus för artrit: Logitech MX Vertical Wireless Mouse

Bäst vertikal mus för artrit: Logitech MX Vertical Wireless Mouse

Precis sensor för minimal rörelse

Hållare användarna händer i en bekväm och neutral position.

Logitech MX Vertical är den bästa vertikala musen för folk med artrit och användare med karpaltunnelsyndrom. En 57 graders vinkel håller din hand i en neutral position under användning för att förhindra vridning av underarmens muskler samt för att släppa på trycket på din handled. Musen ansluts till datorer via Bluetooth, USB eller USB-C, samt har ett batteri som räcker i upp till fyra månader på en enda laddning. Folk med handledsproblem kommer att uppskatta musens form och design.

En horisontell ergonomisk datormus är definitivt bäst för produktivitet

En horisontell mus refererar till användarens handflata, vilket är varför de flesta traditionella datormössen klassas som horisontella mus. Tänk på att en horisontell vinkel kommer alltid att lägga någon mängd stress på handleden och underarmen, så en horisontell mus är inte bra för dig som redan har existerande problem med handleden, handen eller armen.

HÄLSA
Logitech MX Vertical

Bäst ergonomisk trådlös mus om du lägger fokus på din hälsa.

Den bästa ergonomiska horisontella datormusen: Microsoft Sculpt

Den bästa ergonomiska horisontella datormusen: Microsoft Sculpt

Kompakt och supersimpel

Patentskyddad teknologi förbättrar den här musens tracking på i princip alla typer av ytor.

Microsoft Sculpt är en flexibel och portabel trådlös mus en en tumskopa och något lutad yta som gör den till den bästa ergonomiska horisontella musen på marknaden. En dedikerad knapper tillåter Windows-användare öppna Startmenyn och den ansluter användarens system via en medföljande USB-sändare. Den använder två st AA-batterier och har ett batteriliv på upp till 12 månader innan byte. Medan detta kan vara bra för Windows-användare, kommer den inte att fungera med Mac och andra operativsystem.

En trackballmus är ett fantastiskt alternativ till den klassiska datormusen

Trackballmusen har varit ett populärt alternativ till vanliga datormöss rätt länge tack vare dess ergonomiska förmåner. Den Bästa trackballen kräver inga handledsrörelser alls faktiskt, och istället låter musen användaren flytta musen med fingrarna eller tummen. Det är bara att rulla på bollen! På så sätt minskas risken för handledsskador helt och hållet!

När du letar efter den bästa ergonomiska datormusen med en trackball, bör du hitta en design som kombinerar en vertikal lutning för användarens hand så att du kan klicka utan problem, och en modell med en borttagbar trackball som du kan tvätta.

STYRKULA
Logitech ERGO M575

Gammal stil men modern teknologi. Väldigt bra pris.

Bäst trackballmus: Logitech ERGO M575

Bäst trackballmus: Logitech ERGO M575

Design i låg profil

Ansluts via Bluetooth eller USB.

Logitech ERGO M575 har en riktigt bra ergonoisk design samt erbjuder förmånerna från en tumkontrollerad trackball, detta ger användaren precis kontroll över deras markör utan att behöva flytta på musen med sin handled och arm. Det här tillsammans med dess simpla och kompakta design gör ERGO till en av de bästa trackballmössen för små utrymmen. Trackballen gör det enkelt att röra sig i alla fyra riktningar, men eftersom den kräver mycket rörelse med tummen bör folk med artrit eller tumproblem hålla sig undan.

Kontorstillbehör kan bli dyrt, men det betyder inte att du behöver tappa all bekvämlighet

Du behöver inte spendera en orimlig mängd pengar för att njuta av förmånerna du får av en ergonomisk mus, men det finns några saker man behöver offra inom design och flexibilitet som du bör tänka på om du försöker spara pengar när du köper kontorstillbehör. Mer avancerade funktioner såsom en trackball samt trådlöshet kommer att göra saker en hel del dyrare, så du bör nog leta efter en design med kabel. Den bästa billiga ergonomiska datormusen kommer normalt sätt ha en horisontell design som låter fingrarna och handen lägga sig naturligt över musens överdel med begränsad ansträngning. Men det är nog värt att spendera lite extra pengar på en trackball. Men om du letar efter en mus som inte lägger mycket tryck på handleden och är enkel att använda samt är billig, då finns det många olika alternativ för dig faktiskt.

BILLIGAST
Microsoft Sculpt Ergonomic

Enkel design, bra pris, bra för handleden, vad mer behöver man?

Bästa billiga ergonomiska musen: Pictek Wired Gaming Mouse

Bästa billiga ergonomiska musen: Pictek Wired Gaming Mouse

Ultrasnabb responstid

LED-lamporna är anpassningsbara och kan lysa i upp till 16 miljoner färger. Den här kabelanslutna gamingmusen från Picteck är en av de billigaste ergonomiska datormössen tillgängliga tack vare dess flera funktioner i högprestanda som inkluderear fem valbara känslighetsnivåer och fyra olika pollingsrater för precision, hastighet och precision. Formen på musen främjar ett bekvämt grepp i en hybrid, horisontell ergonomisk design samt avslutas med anpassningsbara ljus. Eftersom denna mus inte är trådlös, kommer den inte att göra så bra ifrån sig på ytor med dålig plats, men du behöver heller aldrig oroa dig för batterier eller laddningsnivåer.

Vanliga frågor om ergonomiska möss

Hur väljer man rätt ergonomisk mus?

Om du har existerande problem med handleden eller handen kommer en vertikal mus att bara bäst och enklast sätt för dig att bli av med smärtan. Folk med artrit bör dock inte använda en mus med trackball på grund av hur hårt fingrarna behöver arbeta. Om du är en gamer och du letar efter något mer familjärt, är en horisontell ergonomisk mus nog bäst alternativ.

Vilken mus är mest bekväm?

Alla de bästa ergonomiska datormössen på marknaden ser till att förmildra eller förminska ömhet, ondhet och obekvämlighet som uppstår från repetitiv användning av helt vanlig kontorsutrustning. En vertikal mus är en av de bekvämaste tillgängliga datormössen, då den låter handen vila på i en naturlig samt neutral position under användning.

Vilken är den bästa musen när man har karpaltunnelsyndrom?

Den bästa ergonomiska datormusen för folk med karpaltunnelsyndrom är nog Logitech MX Vertical Wireless tack vare dess naturliga form som avlägsnar tryck på handleden och underarmen. Alla liknande möss kommer även att ge liknande hjälp, men kanske inte lika mycket som just den vi nyss nämnde.

Några sista ord för dig som försöker hitta den bästa ergonomiska musen

Att hitta den bästa ergonomiska musen för ditt skrivbord kommer definitivt att påverka din kropps långsiktiga hälsa genom att minska tryck och stress på leder och ligament i din hand, handled och underarm. Om du har existerande problem bör du köpa en vertikal mus som inte har en trackball. En horisontell mus är bäst val för gaming och flexibilitet, medans en mus med trackball är perfekt för ett skrivbord med begränsad yta eller användare med begränsad rörlighet i armen.

Emil Åkerman
Emil Åkerman skriver artiklar om datormöss och annan teknologi. Han är både skribent på Produkt-recensoner.com och Datormusen.se.

Aerox 3 Wireless

Previous article

Razer DeathAdder V2 Mini

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Recension