info

Vem uppfann datormusen?

0

Datormusen uppfanns och utvecklades av Douglar Engelbart med hjälp av Bill English. Detta inträffade under 1960-talet och patenterades den 17 november 1970.

Douglas Engelbart, uppfinnaren av datormusen

Datormusens ursprung

När Douglas skapade musen arbetade han för tillfället på Stanford Research Institute i Menlo Park, Kalifornien. Det här var en så kallad “think tank” som sponsrades på den tiden av Stanford Universitet. Musen kallades först för en “X-Y Positionsindikator för ett skärmsystem”, samt användes med Xerox Alto datorsystem under 1970-talet. Douglas använde musen till att demonstrera en rörande pekar på Alto-datorn. Men detta var inte speciellt lyckat och istället anses den första musen vara från datorn Apple Lisa.

Idag används musen till varje dator och har haft en stor påverkan på inmatningsenheter så som pekplattor på datorer, samt pekskärmar på mobiltelefoner och surfplattor.

Varför kallas datormusen för en mus?

Kabeln som sticker ut från ena änden av musen fick Douglas (uppfinnaren) att anse att den såg ut som en äkta mus, alltså kabeln är musens svans. Det är även värt att nämna att ordet “mus” eller “datormus” rullar av tungan lite enklare än “X-Y positionsindikator för skärmsystem”.

Hur länge håller en trådlös datormus?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.