Info

Vem uppfann datormusen?

0

Datormusen uppfanns och utvecklades av Douglas Engelbart med hjälp av Bill English under 1960-talet och patenterades den 17 november 1970.

Douglas Engelbart, uppfinnaren av datormusen

Datormusens ursprung

När Douglas skapade datormusen arbetade han på Stanford Research Institute Menlo Park, Kalifornien. Det här var en så kallad “think tank” som sponsrades av Stanford Universitet. Musen kallades först för en “X-Y Positionsindikator för ett skärmsystem” och användes tillsammans med Xerox Alto-datorsystem under 1970-talet. Douglas använde datormusen till att demonstrera en rörande pekare på Alto-datorn. Men detta var inte speciellt lyckat och istället anses den första datormusen vara från datorn Apple Lisa.

Idag används datormusen till varje dator och har haft en stor påverkan på inmatningsenheter såsom pekplattor på datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Varför kallas datormusen för en mus?

Kabeln som sticker ut från ena änden av musen fick Douglas (uppfinnaren) att anse att den såg ut som en vanlig husmus, alltså kabeln är musens svans. Det är även värt att nämna att ordet “mus” eller “datormus” rullar av tungan lite enklare än “X-Y positionsindikator för skärmsystem”.

Den bästa gamingmusen

Previous article

Razer Naga 2012

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.