Info

Hur fungerar en datormus?

0

När du rör på en mekanisk mus, kommer bollen rulla under den, vilket flyttar på två plasthjul som är anslutna till musen. Ett av dessa två hjul upptäcker rörelse från sida-till-sida (på x-axeln) och den andra (på y-axeln) upptäcker rörelse upp och ned (fram och tillbaka). En optisk mus använder en LED-lampa på sin undersida för att flytta muspekaren på skärmen.

Jag kommer ihåg en gång när min datormus helt plötsligt slutade fungera. Jag hade inget alternativ heller, den enda jag kunde göra var att endast använda mitt tangentbord för att hinna bli klar med jobbet. Det tog inte bara dubbelt så lång tid, men att arbeta utan en mus gjorde allting extremt frustrerande. Det var då jag verkligen upptäckte hur viktig datormusen är.

När vi vill få saker gjorda på vår dator, så rör sig vår högerhand mot datormusen helt automatiskt; när du flyttar musen på skrivbordet så rör sig muspekaren på skärmen i exakt samma mönster. Men hur fungerar det här egentligen?

Vad är en datormus?

Jämförelsen mellan en datormus och en riktig mus är såklart något alla har hört förut. En datormus är en elektronisk enhet, som vi alla vet, som hjälper människor flytta på en pekare på en datorskärm samtidigt som du flyttar på musen över en platt yta. En datormus är alltså en enhet som beräknar rörelser över en platt yta och matar in dessa rörelser till datorn, och får pekaren på skärmen att immitera rörelserna.

Det finns flera olika typer av datormöss inklusive mekaniska datormöss, optiska, laser, 3-D, gyroskopiska, ergonomiska och gaming-möss. Men i den här artikeln kommer vi att diskutera de två mest populära datormössen.

Vad är en mekanisk datormus?

En mekanisk datormus består av en tung gummikula vars rörelse flyttar muspekaren på din datorskärm. Detta kallas för en mus med “rullboll”, dessa möss anses var mycket tunga tack vare dess gummikula.

Hur fungerar en mekanisk datormus?

När du flyttar på datormusen kommer bollen under musen att rulla och flytta på musens två två plasthjul. Ett av dessa hjul upptäcker sidorörelser och den andra upptäcker rörelser upp och ner (fram och tillbaka). Båda dessa hjul består av små pinnar som “bryter” den tunna ljusstrålen inuti datormusen. Antalet gånger som strålen skiner på pinnarna beräknar hur långt datormusen har flyttats.

mekanisk datormus

När du t.ex. flyttar datormusen rakt upp kommer y-axeln av svänga. Ju högre upp du går, destå mer kommer bollen putta på hjulen och destå mer kommer den blockera ljusstrålen. Detta hjälper fastställa hur långt datormusen har flyttats rakt upp. På samma sätt använder datormusen x-axeln för att beräkna sidorörelser.

Mekaniska datormöss var mycket populära under tidigt 2000-tal, men på grund av deras feta och bökiga design har de blivit ersatta med optiska datormöss.

Den optiska datormusen

En optisk datormus är tekniskt sätt mer avancerad än en mekanisk datormus. En optisk mus är till skillnad från mekaniska möss en helt elektronisk enhet och har därför inga rörliga delar. Optiska datormöss består av en LED-lampa som skapar ett rött ljus, ett datachip som upptäcker ljuset, en växel och några andra enkla komponenter. Vissa möss har en ytterligare LED-lampa som lyser på en plastremsa på baksidan av musen vilket uppvisar att musen är påslagen.

Hur fungerar en optisk datormus?

optisk datormus

LED-lampan på undersidan av datormusen skjuter ut ett mycket ljust ljus i en nedåtriktad vinkel. Eftersom datormusen oftast används på platta ytor, kommer ljuset att studsa tillbaka från ytan och in i en fotocell som även finns på underdelen av musen, precis bredvid LED-lampan. Den här fotocellen har en framlins som förstärker allt ljus som skjuts in i den. När du flyttar runt musen kommer mönstret på den speglade ljusstrålen att ändras; detta används sedan av datachippet för att ta reda på hur och i vilken riktning du rör musen.

Optiska datormöss är mycket lättare och enklare att använda än mekaniska datormöss, och har därför blivit extremt populära världen runt. Med förbättringar i teknologi, nyare och bättre datormöss, som har fixat saker så som ergonomi och hälsa – förstår vi alla att den optiska datormusen är den mest populära typen.

Hur länge håller en trådlös datormus?

Previous article

Datormusen rör sig av sig själv

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.