Gaming

Den bästa gamingmusen

0

Om du spelar mycket datorspel kan det vara värt att uppgradera till en bekväm gamingmus med snabb svarstid, precisa sensorer, anpassningsbara knappar och snygga RGB-ljus. Vi på datormusen.se har testat några av de bästa gamingmössen, här har du vad vi tycker.

BÄST I TEST

G502 Hero är bekväm för de flesta händer och grepp. Musen erbjuder flera knappar och dess material är av högsta kvalitet. justerbara viker medföljs.

Mått:13,2 x 7,5 x 4 cmSensor:Logitech Hero, 100 till 16 000 DPI
Vikt:122 gram, plus fem 3,6-gramsvikterAnslutningstyp:Trådbunden
Knappar:11 (plus en på underdelen)Ljus:RGB

Logitech G502 Hero är en berömd gamingmus tack vare dess bekväma passform samt för att den erbjuder flera olika responsiva knappar, riktigt bra formfaktor, RGB-ljus, anpassningsbara vikter och ett bra pris. Precis som med de flesta datormössen för gaming så har G502 mekaniska switchar, vilka faktiskt kan oavsiktligt skicka även dubbelklick under särskilda omständigheter, men detta är inget speciellt vanligt. Om det här problemet uppstår kan du få en helt ny mus eller pengarna tillbaka enligt Logitechs tvååriga garanti.

Näst bäst
Razer Basilisk V2

Basilisk V2 är dyrare än G502 Hero men är bekvämare i handen och har liknande antal knappar och funktioner. Razer Synapse 3 fungerar inte på macOS.

Mått:13 x 6 x 4,2 cmSensor:Razer Focus+, 100 till 20 000 DPI
Vikt:93,5 ouncesAnslutningstyp:Trådbunden
Knappar:10 (plus en på underdelen)Ljus:RGB

Om du inte finner ett problem med att betala lite mer, eller om G502 Hero inte finns tillgänglig, bör du ta en titt på Razer Basilisk V2. Den har nästan exakt samma form som G502 Hero men den är ännu mer bekväm tack vare att dess knappar är bättre placerade, skrollhjulet är anpassningsbart och dess optiska switchar har inte samma problem som de mekaniska har. Vi tycker dock inte att priset på Razer Basilisk V2 är speciellt värt att betala, och Razer Synapse 3 stöds inte av macOS. Men samtidigt så är Razer Synapse inom kategorin “bloatware” så det är kanske bäst att man inte använder det programmet oavsett.

BUDGETVALET
Logitech G203

Logitech G203 är mindre än de två andra mössen vi rekommenderade och har färre knappar, men Logitech G203 är precis lika anpassningsbar och dess sensor är riktigt grym.

Mått:11.7 x 6.2 x3.8 cmSensor:Logitech Mercury, 200 till 8 000 DPI
Vikt:59,5 gramAnslutningstyp:Trådbunden
Knappar:6Ljus:RGB

Om du vill ha den bäst valuta för pengarna måste du dock nog köpa Logitech G203. Den här datormusen kommer i två olika varianter, Lightsync och Prodigy, de är nästan helt identiska men Lightsync har anpassningsbara RGB-färger och det har inte Prodigy. G203 har en mycket skarp sensor och responsiva knappar; musen är även anpassningsbar och känns inte alls som en billig mus. Jämför med våra andra rekommendationer är detta en mindre mus som är lite mindre bekväm, har färre knappar och har generellt lägre kvalitet. Men det är definitivt den bästa datormusen i sin prisklass.

TRÅDLÖSA VALET
Razer Basilisk Ultimate

Basilisk Ultimate är den bästa trådlösa gamingmusen tack vare dess bekväma form, välplacerade knappar, optiska switchar och grymma batteri.

Mått:13 x 6 x 4.2 cmSensor:Razer Focus+, 100 till 20 000 DPI
Vikt:107 gramAnslutningstyp:2,4 GHz trådlöst och trådbunden
Knappar:10 (plus en på underdelen)Ljus:RGB

Om du vill ha en riktigt bra trådlös gamingmus och inte bryr dig om priset och vill definitivt ha en trådlös mus, då bör du definitivt köpa Razer Basilisk Ultimate. Den här musen är nästan identisk till den trådbundna Basilisk V2 när det kommer till storlek, form, switchar, antal och placering av knappar, samt dess anpassningsbara skrollhjul. Det är den bekvämaste trådlösa musen vi någonsin har testat och upplevde inga problem med den alls. Utöver detta är Basilisk Ultimate lika snabb och responsiv som en trådbunden gamingmus, samt har ett riktigt stabilt batteri.

Även bra
Razer Basilisk X HyperSpeed

Basilisk X HyperSpeed har färre knappar och saknar RGB-ljus, men den är bekväm, har en mycket stabil sensor, är mycket responsiv och kan användas både med USB och Bluetooth.

Mått:13 x 6 x 4,2 cmSensor:Razer 5G Avancerad Optisk Sensor,100 till 16 000 DPI
Vikt:109 gram (med inkluderat AA-batteri)Anslutningstyp:2,4 GHz trådlös, Bluetooth
Knappar:6Ljus:Inga

Om du dock vill ha en billigare trådlös gamingmus är nog det bästa alternativet Razer Basilisk X Hyperspeed. Den här musen har färre knappar och funktioner än den musen vi anser är #1. Den har samma form som den trådbundna Basilisk V2 men den har färre funktioner och har inget anpassningsbart skrollhjul och RGB-ljus. Den har endast sex knappar: vänsterklick, högerklick två knappar på vänster sida, skrollklick och en knapp under skrollhjulet. X Hyper Speed använder även mekaniska switchar istället för Razers nya optiska switchar. Men den kan även anslutas via USB-dongel eller Bluetooth, samt är precis lika responsiv och snabb som de andra datormössen vi har skrivit om.

LÄS MER: Recension av Razer Basilisk X Hyperspeed

Varför bör du lita på oss?

Kenny Salami har spenderat tusentals timmar framför spel som Overwatch, World of Warcraft, Dota 2, League of Legends och CSGO. Han har varit intresserad av teknologi och datormöss sedan en tidig ålder och har definitivt mycket kunskap inom området.

Vem är den här artikeln till för?

Om du spelar dina spel på en dator bör du utan tvekan köpa en gamingmus. Gamingmöss är snabbare än vanliga datormöss, har bättre sensorer, mer ergonomiskt placerade knappar som du kan anpassa med programvara med mera. De flesta gamingmössen låter dig växla mellan känslighetsnivåer med ett knapptryck, på så sätt kan du har lägre känslighet när du kör FPS, men högre när du surfar med en webbläsare. Gamingmöss är även kända för deras coola RGB-ljus. 1

Trådbundna gamingmöss är billigare än trådlösa, och du behöver heller inte oroa dig över batteriet. En bra trådlös datormus är oftast mycket dyrare, men det kan vara värt att köpa om du inte vill ha ett speciellt stökigt skrivbord. Under en lång period gick det inte att ha en trådlös datormus när man spelade, teknologin var liksom inte riktigt där ännu. Nuförtiden är det bara ett minne. Nu är trådlösa datormöss lika bra om inte bättre i vissa områden än trådbundna datormöss.

gamingmus grepp

Om du redan har en mus som du gillar, behöver du såklart inte köpa en ny om det inte är något speciellt du vill ha. Kanske fler knappar? En ny layout? Programvara? RGB-färger? Nya datormöss ser ofta bättre ut på ytan tack vare dess DPI, men det här gör inte dig automatiskt till en bättre spelare. Ju högre DPI, desto mindre behöver du flytta på musen för att flytta muspekaren.

Så här valde vi dessa gamingmöss

bäst gamingmöss

Vi på datormusen.se anser att dessa saker är viktigast:

 • Bekvämlighet: Det viktigaste som finns med en datormus är om den känns bekväm i handen eller inte. Bekvämlighet bestäms av storlek på din hand och typ av grepp, så vad som fungerar bra för en person behöver inte fungera bra för en annan. Vi försöker alltid hitta datormöss som är bekväma för störst grupp personer. Tyvärr finns det inga datormöss eller gamingmöss som är perfekta för exakt alla människor.
 • Knappar: Utöver vänster- och högerknappar, bör en hus ha minst två extra knappar nära tummen och kanske en högst upp (inklusive ett klickbart skrollhjul). Alla dessa knappar bör vara enkla att nå för vanliga händer. Vi strök alla datormöss men knappar som hade knappar som var enkla att råka klicka på. Eller som hade knappar som var svåra att nå.
 • Skrollhjul: Skrollhjulet bör vara stabilt och enkelt att greppa, med distinkta hjulspår som gör det enkelt att känna att man har bytt vapen i CSGO t.ex. Det bör även vara enkelt och tydligt när man klickar på skrollhjulet.
 • Kvalitet på material: En bra gamingmus bör inte kännas ihålig eller billig, eller böja sig när man fokuserar.
 • Sensor: Alla moderna gamingmöss (t.o.m. de billigare) har bra sensorer, så det här var ingen stor grej att titta på i vår undersökning. Tillverkare gillar att skryta om deras höga DPI, men de flesta spelare använder inte mer än 3 000 DPI. Folk som spelar LoL eller Overwatch har under 1 000.
Razer Viper Ultimate använder optiska switchar istället för mekaniska switchar
 • Switchar: Majoriteten av gamingmöss använder mekaniska switchar. Dessa switchar kan gå sönder riktigt snabbt på vissa gamingmöss. Razer har designat om de flesta av dess gamingmöss så att de kan använda optiska switchar istället för mekaniska. Hittills verkar det som att dessa optiska switchar verkligen fungerar bättre än de mekaniska.
 • Programvara: De flesta gamingmössen kommer med programvara som hanterar anpassning av knappar, makros och andra funktioner för din mus. Med programvaran kan du även ändra DPI och polling rate (hur ofta din mus berätta för din dator var muspekaren när). Bättre programvara bör ha stöd för flera olika profiler när du vill växla mellan olika nivåer av DPI och knappkonfigurationer för att passa spelet eller matchen. Du bör även kunna spara dessa inställningar direkt med musen utan att behöva lämna ditt spel. Även fast kompatibilitet med Windows är viktigast för gaming, har vi även tittat på kompatibilitet med Mac.
 • Pris: De flesta trådbundna gamingmössen i högsta kvalitet samt med de senaste sensorerna kostar mellan 500 och 800 SEK. Om du är okej med att offra kvalitet eller använda en äldre sensor, kan du få en rätt bra trådbunden gamingmus för ungefär 300 SEK. Trådlösa gamingmöss kostar en hel del mer, de kan kosat mellan 1200 och 1500 SEK (om du vill ha en som är riktigt bra).
 • Extrafunktioner: De flesta gamingmössen har anpassningsbara RGB-ljus. Vissa har även vikter man kan anpassa för att få önskad vikt på musen. Dessa funktioner är rätt nice men är inte livsviktiga.

För trådlösa gamingmöss har vi tagit i åtanke samma kriterier som vi gjorde för trådbundna gamingmöss, plus två ytterligare faktorer:

 • Trådlös prestanda: Vi förväntar oss att en bra trådlös gamingmus har minimal latens, störning, och lagg, alla dessa saker kan förstöra dina matchar eller frustrera en spelare under ett stressigt moment. Detta beror delvis på hur du spelar – USB 3.0-portar och enhter med USB 3.0 verkar sända ut radiofrekvenser som kan störa prestandan på enheter som använder sig av det trådlösa bandet 2,4 GHz. Störningen kan sändas från en port i din dator, en port på en anlsuten enheten, eller kabeln som ansluter dem båda. Vissa trådlösa gamingmöss har en förlängningssladd, så att du kan flytta USB-dongelns bort från störningskällor (rekommenderat).
 • Batteriliv: Trådlösa gamingmöss har riktigt korta batteriliv jämfört med vanliga trådlösa datormöss. Dessa batterliv kan ibland vara så korta som 25 till 30 timmar, vilket är på grund av deras höga polling rates samt RGB-ljus. Vi letade efter trådlös datormöss i det här intervallet eller högre, samt la högre vikt på dem som erbjud alternativet att sänka polling rates och inaktivera ljus.

Hur vi testade

Vi började genom att testa alla möss med alla typer av grepp, samt genom att arbeta tillsammans med andra människor med olika handstorlekar och -gre.. Vi strök datormöss med uppenbara bekvämlighetsproblem, dåligt placerade knappar, låg kvalitet och dåliga knappar och skrollhjul. Sedan spenderade vi flera timmar med varje datormus genom att spela Overwatch.

Vi kunde inte göra ett fullständigt paneltest på grund av rådande omständigheter i världen. Men istället så bad vi två personer om deras åsikter, och vi fick förlita oss på resultat från den sista panelen som gjorde i slutet av 2019 och inkluderade fyra testare med olika handstorlekar och -grepp. Musbekvämlighet varierar utefter handstorlek, så vi tog reda på den genomsnittliga handstorleken för vuxna från en undersökning som gjordes av Georgia Tech Research Institute och från en studie år 1981 om handantrologi som betalades för av den amerikanska armen. Båda studierna visade ett genomsnitt på drygt 10 cm från handflatans bas till mittenfingret. Georgia Tech upptäckte ungefär ett 7,5 cm genomsnitt från mittenfingrets bas till fingerspetsen, den amerikanska armen hade samma resultat. Genomsnittet på våra deltagare år 2019 var exakt samma som de resultat Georgia Tech fick fram, så vår panel representerade störra genomsnitt ganska bra vill vi tycka.

För att testa musens trådlösa pålitlighet använde jag dem alla ungefär en halv meter ifrån mottagaren. Vi upptäckte störningsproblem när mottagaren kopplades in precis bredvid USB 3.0-hårddisken, men alla vår finalister klarade sig bättre när just den hårddisken inte var inkopplad.

(År 2019 testade vi alla våra gamingmöss med MouseTester för att utvärdera deras sensorer, men alla modeller klarade testerna utan problem, så vi använder inte detta test längre.)

Corsair Ironclaw RGB Wireless

Previous article

Vem uppfann datormusen?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Gaming